A KOMMENTA  A  CIVIL  MÉDIA  CSOPORT  PORTÁLJA

A CIVIL MÉDIA  A PROPAGANDA ELLENSÚLYA
KÜLDETÉSE A VALÓSÁG MEGMUTATÁSA

A KOMMENTA PORTÁL felületet biztosít olyan kommentek megjelenéséhez, melyek egyéni véleményeket közreadva hozzájárulnak a magyar valóság megmutatásához. Kommenteket emailben lehet beküldeni, a szerkesztőség dönti el, hogy melyik kommentek kapnak lehetőséget a megjelenésre és mennyi ideig lesznek láthatók az oldalon.  A beküldött emaileket feldolgozás után töröljük. Azokat az email címeket melyre a kommentek beküldhetők akkor tesszük közzé, amikor felállt a KOMMENTA portál beküldött anyagokat elbíráló szerkesztőségi csoportja.

A  CIVIL MÉDIA nem fizet a szerzőnek, ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, hogy a komment alatt megjelenjen a beküldő számlaszáma, amelyre támogatást utalhatnak tetszésük kinyilvánítása jeléül vagy a beküldő megadja emelt díjas sms vagy emelt díjas hívás telefonszámát. A szerző számára ilyen módon juttatott támogatás ajándéknak minősül és 150 ezer forint összegig nem kell bejelenteni az adóhatóságnak és 150 ezer forint összegig nem kell adót fizetni utána. A szerző százezreket kereshet olyan ütős kommenttel ami elnyeri a közönség tetszését.

A  KOMMENTA PORTÁL  látható lesz közösségi oldalon is, így mód nyílik az emailben beküldött kommentekhez történő hozzászólásra is. Csak az emailben beküldött és a szerkesztőség által kiválasztott kommentek esetében érvényes, hogy a komment alatt megjelenik a beküldő által megadott számlaszám.


MINDEN EURÓPAI POLGÁRNAK UGYANAZOK A JOGOK JÁRNAK. 

A MAGYARNAK IS.

EURÓPAI POLGÁROK AKARUNK LENNI! 


KOMMENTEK

FORDULAT


MINTA

Nick: tagtag

Felzárkózunk a 4,6 %-os gazdasági növekedéssel a németekhez, akiknek csak 2 %-os a gazadsági növekedésük? A frászt zárkózunk fel, a gyenge felzárkózáshoz legalább 9 %-os gazdasági növekedés kellene az erőshöz meg 17 %-os gazdasági növekedés! De számolj utána te is! Az egy főre jutó magyar éves GDP 12 ezer euró, ennek a 4,6 %-a 552 euró. Az egy főre jutó éves német GDP 45 ezer euró és ennek a 2 %-a 900 euró. Tehát a magasnak mondható 4,6 %-os növekedés mellett egy év alatt az egy főre jutó magyar GDP 552 euróval nőtt, ezzel szemben az egy főre jutó német GDP 2 %-os növekedés mellett 900 eueróval nőtt. 552 eurós magyar GDP növekedés áll szemben a 900 eurós német GDP növekedéssel, Felzárkózás akkor lenne ha  az egy főre jutó magyar GDP növekedés magasabb lenne a 900 eurós német GDP növekedésnél. De nem magasabb, hanem alacsonyabb vagyis nem csökkent, hanem nőtt a távolság. Nőtt a leszakadás. 2018-ban a 4,6 %-os növekedés mellett 348 euróval nőtt a leszakadás az éves GDP viszonylatában. És erről a kormány azt hazudja, hogy felzárkózás. Erre alapozva mondja azt beszédeiben a miniszterelnök, hogy 2030-ra Európa 5 legjobban élhető országává válunk. Ilyen mértékű leszakadással? Ahhoz nem 4,6 %-os hanem legalább 14,6 %-os gazdasági növekedés kellene.

Komment  számlaszáma: TAGTAG 10101559-22006000-01005002

MINTA

Nick: maxer

Miért kell fordulat? Mert becsődölt Orbán illiberális munkaalapú rendszere. Mert Orbán harsányan hirdeti, hogy útjába áll a bevándorlásnak és titokban meg 5 ezer migránst enged be, töbsségében iszlamistát, például 1200 iránit.  Ezektől nem véd ám meg a kerítés. Ezeket titokban hozzák,  és azt hazudják, hogy ide nincs bevándorlás.  Mert kiderült, hogy elértük a teljes foglalkoztatást és nincs ember új üzemek nyitásához. A teljes foglalkoztatás is úgy lett meg, hogy több mint 800 ezren külföldön dolgoznak, nem a magyarba, hanem küldöldi GDP-be termelnek.  És folyamatosan mennek el. De a lényeg, hogy ide nem fognak beruházni, befektetni, ha már nincs munkaerő az új üzemek működtetéséhez. A rengeteg pénzt meg a sportba öntik, meg külföldre, ezért nincs jóléti fejlődés. A szakorvosi ellátás már csak előjegyzésre van. A nyugdíjakat már átlagosan legalább 50 ezer forinttal kellett volna megemelni az eddigihez képest, úgy mint a szomszédos országokban. Egy harmadosztályú vidéki sportklub annyi támogatást kap, amiből az össze hiányzó CT és MR megvehető lenne. De le van ez írva részletesen:

" ORBÁN MODELLJÉNEK CSŐDJE

Orbán Viktor modellje, az illiberális munkaalapú modell, melyet beszédeiben magyar modellként emleget a teljes foglalkoztatásra van tervezve. De mi van akkor, amikor megvalósul a cél, a teljes foglalkoztatás, mint a kormány azt állítja, hogy mostanra 2019-re majdnem 100 %-ban beállt ez az állapot? A magyar modellnek nevezett Orbán-modell a teljes foglalkoztatottság esetén eléri csúcspontját és nem tud tovább fejlődni. A teljes foglalkoztatás azt jelenti, hogy teljesült a kitűzött cél, elfogyott a munkaerő, már nincs szabad munkaerő. Bevándorlással pedig nem lehet pótolni a munkaerőhiányt, mert Magyarország bevándorlásellenes ország, sőt a bevándorlásellenesség élharcosa.

Mivel nincs munkaerő nem indulnának új beruházások, hiszen nem lenne aki működtesse, nem lenne aki az új üzemekben, új gyárakban dolgozzon. A már elkezdett beruházások működtetése is hatalmas gondot okozna, mivel máshonnan kellene munkaerőt átvonzani, átcsábítani például magasabb bérrel, így viszont ahonnan eljött a munkaerő ott lenne hiány. A fiatalok jelentős része külföldre megy dolgozni, így ebből a korcsoportból is kevés új munkaerőre lehet számítani.

A befektetések számára a munkaerő hiánya miatt már nem lenne célország Magyarország, mert olyan beruházásba nem érdemes invesztálni, aminek működtetéséhez nincs munkaerő, mivel Magyarország 2019-re elérte a teljes foglalkoztatás állapotát. A már Magyarországon lévő cégek fejlesztése, így új üzemek és termelőegységek beindítása is kockázatos lenne, hiszen nincs munkaerő a működtetéshez, az elindításhoz. Magyarországon a részvények ára elkezdene esni mivel a gazdasági prosperitás, a gazdasági fejlődés egyik alapfeltételét az új munkaerőt már nem lehetne biztosítani, hiszen teljes a foglakoztatás, mindenki dolgozik. A rabszolgatörvény ellen tiltakozók is azt vetik a kormány szemére, hogy ez az Orbán-féle modell hibája és ezt nem a rabszolgatörvénnyel kellene korrigálni.

Befektetések sokasága menne el szomszédos országokba vagy oda ahol van elég munkaerő, mert saját forrásból és bevándorlásból is biztosítható. Egyre erősödik az a kritikai hang, amely az elhibázott modell mellett az elhibázott bevándorlási politikát jelöli meg a kialakult helyzet okaként. Magyarországon a többség számára nyilvánvaló, hogy az Orbán-kormány bevándorlás ügyében tett nyilatkozatai és intézkedései szöges ellentétben állnak egymással. Orbán Viktos kormánya azt hirdeti, hogy Magyarország útját állja a bevándolásnak, ugyanakkor Ukrajnában és Szerbiában bevándorlókat toboroz, akik Magyarországra jönnének vendégmunkásnak. A több tízezer letelepedési kötvénnyel érkezett bevándorlóról már nem is érdemes beszélni, de folyamatosan jönnek újak is. Magyarország 2018-ban 5413 fő bevándorlót fogadott be, ebből 1223 főt Iránból, az iszlám fellegvárából. Ugyanakkor Brüsszelben magyar eus képviselők és magyar politikusok azt harsogják, hogy Magyarország útját állja a bevándorlásnak, Magyarországon nincs helye a multikulturalizmusnak és Magyarország nemhogy 1200 bevándorlót, de egy bevándorlót se hajlandó átvenni pl. Olaszországtól, ahol a cél a migránsok szétosztása. Ez alapján nehéz elképzelni, hogy Orbán és Salvini miben tudna egyetérteni.

Gazdasági elemzők és szakértők egyre hangosabban mondják, hogy a teljes foglalkoztatást célként kitűző munkaalapú modell elindításakor lehetett látni, hogy 7-8 év alatt elérve a teljes foglalkoztatást megreked a fejlődés azon a szinten és munkaerő hiányában stagnálás majd hanyatlás következik. Már az elinduláskor lehetett látni Orbán modelljének csődjét. És már most elértünk ehhez a szinthez, bevándorlásból pedig nem pótolható a munakerőhiány, legalábbis legálisan az orbáni bevándorlásellenes politika miatt nem. A munkaerő hiánya miatt viszont nem jön működőtőke, nem jönnek befektetések, nem jönnek új beruházások, leáll a fejlődés, a versenyképesség tovább zuhan.

Azonnali modellváltásra lenne szükség és az orbáni bevándorláspolitika felülvizsgálatára. A munkaerőhiány problémájával számos ország küzd és erre mindenhol a bevándorlás jelent megoldást. Egyre népszerűbb a szingapúri modell, amely csak 5 évre ad letelepedési engedélyt, megfelelő szakképzettséggel, gyakorlattal rendelkező személynek. Nincs családegyesítés, nincs végleges letelepedés, állampolgárság. Az 5 év elteltétevel a munkavállalónak lejár a tartózkodási engedélye, el kell hagyni az országot, a megkeresett pénzét természetesen viheti. Helyette jön egy újabb jelentkező hasonló feltételekkel, ugyancsak 5 évre.

Háttérbeszélgetéseken már neres politikusok is elismerik, hogy sem a magyar gazdaság, sem az EU gazdasága nem működtethető bevándorlás nélkül, mert sem Magyarországon, sem az Európai Unióban nincs elég új munkaerő a gazdasági fejlődéshez. Nincs elég új munkaerő új beruházások elindításhoz, nincs elég új munkaerő az új üzemek, új gyárak elindításához, működtetéséhez, ez csak bevándorlásból pótolható. Nincs elég munkaerő Orbán munkaalapú rendszerének működtetéséhez sem, ezért fogadták el a rabszolgatörvényt, hogy a hiányzó munkaerőt a meglévő munkaerő túlmunkájával pótolják. A nyugdíjasok bevonása, aktivizálása a remélt eredmény töredékét sem hozta. A nyugdíjasmunka után érdeklődő nyugdíjasok többsége nem vállalna termelésben munkát, főként szalag melllett nem. Leginkább a szolgáltatásban dolgoznának a felmérések szerint és csak napi 4 órás munkaidőben.

A helyzet tarthatatlansága a Fidesz számára is nyilvánvaló és egyes elszólások szerint a bevándorlásellenes propaganda az EP választásokig tart, de csak a kommunikáció szintjén, mert a gyakorlatban jelenleg is folyamatos és egyre erősödő a bevándorlás a hiányzó munkaerő pótlására. "

Komment  számlaszáma: MAXER  10101559-22006000-01005002

MINTA

Nick: cikkcakk


Fordulat kellene mert nem lehet majd kivédeni azt a két nagy csapárt ami a gazdaságot fenyegeti.  Az alapszituáció az, hogy a magyar exportnak csak a 20 %-ot állítják elő magyar cégek, a 80 %-ot külföldi cégek termelik meg. Csakhogy kevés  a munkaerő és folyamatosan emelni kell a béreket, hogy ne menjenek el. De ennek van egy határa, amikor már azt mondja a külföldi cég, hogy inkább elmegyek másik országba, ahol még jóval kisebbek a bérigények. Csakhogy ezzel az export jelentős része is elmegy, hiszen az export a külföldi cégekből van.
Na most annak a 20 %-os kivitelnek, ami magyar cégektől van, a jelentős része mezőgazdasági termék és feldolgozatlan nyerstermék. Igen ám de a mezőgazdaság csak úgy tud ilyen versenyképes áron termelni, hogy ilyen árszinten exportálhasson, hogy jön az uniós támogatás és az beépül az árba. Az elmúlt időszakban 6 ezer milliárd forintot kapott a mezőgazdaság, hatalmas összeg. Amennyiben az unió beváltja ígéretét és Orbán illiberális politikája, a jogállam leépítése miatt megvonja az uniós támogatást, akkor megszűnik a magyar mezőgazdaság uniós támogatása és megszűnik a mezőgazdasági export is, mert uniós támogatás nélkül a magyar mezőgazdaság nem tud versenyképes áron termelni. Fordulat kéne, ami olyan feltételeket hoz, hogy ennek bekövetkezte minimálisra csökkenthető.

Komment  számlaszáma: CIKKCAKK 10101559-22006000-01005002

MINTA

Nick: stírex

Orbán azzal jön, hogy Brüsszel támogatja, segíti a bevándorlást. De ki is engedte be az első transzportot Európába? Orbán. Régi füstölgő buszokkal szállították az osztrák határra a Keleti pélyaudvartól majd a déli határról a migránsokat. Félmillióan mentek Németországba, Ausztriába. Kerítés csak jóval később lett. Most meg Brüsszel kitalálta, hogy olyan készpénzes migránskártyákat adnak ki, ami csak ott Görögországban vagy Libanonban használható, máshol nem tud vásárolni a kártyán lévő pénzből. Így aztán ott maradnak a migránsok, mert ha elindulnának Európába nem lenne ellátmányuk. Most Orbán támadja ezt a kártyát, hogy az EU ilyen módon se segítse a migránsokat. De ha megvonnák ezt a kártyát százezer migráns azonnal elindulna, mert eddig a 90 ezer ilyen kártyát adtak ki, és gyerekekkel az több mint százezer. Ha megfogadnák Orbán javaslatát, azonnal százezer migránst engednének Európára. 

Komment  számlaszáma: STÍREX  10101559-22006000-01005002


MINTA

Nick: kiko

EP választás lesz, amikor aztán minden téma előkerül. Európa legnagyobb problémája már nem a bevándorlás, mert az megállítható, hanem a munakerőhiány. Mint ahogyan az olaszok nem engedik kikötni a hajókat, a görögöktől nem tudnak továbbjönni a migránsok, mert az ellátmányukat biztosító migránskártya csak Görögország területére érvényes, úgy máshol is megállítják a bevándorlást. Mellesleg a görögöknek nem jött rosszul a migráció, nem is nagyon akadályozzák, sőt, nem bánják had jöjjenek és ne is menjenek tovább, maradjanak náluk. Turisták már sokkal kevesebben mennek, így az EU által a migránsoknak a migránskártya formájában adott ellátmány szép bevételt jelent a görögöknek, pótolja a turisták elmaradásával járó kiesést. Ilyent persze Orbán nem vesz figyelembe. Lassan úgy néz ki, hogy mi magyarok leszünk az egyik legnagyobb befogadók. Nem is a letelepedési kötvénnyel beosonó tízezrekre kell gondolni, hanem az új trükkre, hogy egyéb tartózkodási engedélyt adnak ki. 2018-ban 5413 ilyen engedélyt adtak ki, és ebből 1223 fő, a legtöbb Iránból, az iszlám egyik fellegvárából érkezett. Mit keresnek itt irániak? Na ezt kéne megkérdezni a fideszes EP-s képviselőjelöltektől.

Komment  számlaszáma: KIKO 10101559-22006000-01005002

MINTA

Nick: empájer

Ezt én se tudnám jobban megfogalmazni. Az biztos, hogy Orbán politikája miatt még nagy szívás lesz. Lehat plakátolni Junckerrel, meg össze-vissza hazudozni migránsokról, de nagyon ráfázhatunk erre.

"  A magyarok lehetnek Európa számkivetettjei, köszönhetően az orbáni politikának.

Mert a neresmagyar elhiszi a sok hazugságot, elhiszi, hogy neki az a jó, hogy focira megy a pénz és nem a gyógyításra. Elhiszi, hogy neki az a jó, hogy a focisták keresetét emelték tízszeresre és nem az orovosokét a duplájára, hogy nem menjenek el külföldre.
A neresmagyar elhiszi, hogy neki az a jó, hogy határon túlra megy a magyar adófizetők pénze, amiből ukrán és román parasztok traktorvásárlását támogatják tízmilliókkal és vajdasági szerbek házvásárlásait milliókkal és ezeket a százmilliókat nem a kilakoltatott devizahitelesek megsegítésére adják. Neresmagyar mindent eltűr és elhiszi, hogy neki így jó, most jó. Sőt ilyen jó még soha nem volt neki.

Neresmagyar elhiszi és támogatja az orbáni politikát, hogy nem nekünk kell alkalmazkodni az Európai Unió közösségéhez, szabályaihoz, hanem nekik kell alkalmazkodni hozzánk. Elhiszi, hogy nem az orbáni politikán kell változtatni, hanem az EU politikáján és illiberális fordulatra van szükség az EU-ban és Európában. Az Európai Unió pedig tudomásul vette, hogy a magyarok ezt így gondolják. Tudomásul vette, hogy a magyarok háromszor szavaztak kétharmaddal Orbánra, a jogállam a sajtószabadság leépítőjére. Az EU tudomásul vette, hogy a magyarok nem akarnak beilleszkedni az EU liberális jóléti rendszerébe, a magyarok valamilyen keleti típusú illiberális munkaalapú rendszert akarnak és számukra Brüsszel az ellenség és nem Moszkva.

Az európai közösség többségének véleménye, hogy az orbáni politika alapján működő Magyarország idegen testet képez az EU demokratikus jóléti rendszerében. Az Európai Unió mindezek figyelembe vételével már nem akarja meggyőzni Orbánt, inkább szabadulna az orbáni Magyarországtól és főként szabadulna Orbán Viktortól és Orbán politikájától.

És erre, az ismert nyilatkozatok alapján, az EU vezető politikusainak állásfoglalásait puzzleként összerakva 2019-ben sor is kerülhet. Így és ezért lehetünk mi magyarok Európa számkivetettjei. "

Komment  számlaszáma: EMPÁJER 10101559-22006000-01005002